fredag 21 januari 2011

Sista blogg om workshopen på bvk-10

Vad: Sista uppgiften på första terminen på BVK-10 innebar att i grupp presentera en interaktiv gestaltning. Detta genomfördes genom en workshop.

Var: Workshopen förlades till HDK Aula.

När: 17 Januari 2011

Hur: Genom att reflektera över de känslor olika händelser och upplevelser skapar så integreras vårt medvetande i skaparprosessen.

Varför: En större medvetenhet i skaparprosessen innebär ett större mevetande och en djupare förståelse för helhetens förutsättningar dvs förståelse för hur brainstorming, bärande idé, prosess, genomförande samt slutprodukt kan berika, förändra, förnya, förbättra, förstöra, förbittra eller skapa kaos.
Dessa egenskaper hos en produkt och hos helheten är vikiga kunskaper och redskap för att förstå inte bara sin egen prosess utan förstå eventuella tolkningar av den egna prosessen både egna och andras tolkningar av skaparprosessen.

GENOMFÖRANDE.
Genom att inte tala om alla förutsättningar för worshopens genomförande så skapade vi inga förutfattade meningar även om förväntan givetvis infann sig. Denna disorientering då deltagarna inte vet vad eller varför de skall göra något gav dem möjlighet att istället för att bilda sig en förtidig uppfattning om vad de skall vara med om, för att istället fokusera på sina känslor (detta var den enda informationen om vad de skulle göra som deltagarna fick med sig in i de olika workshoparna) Känner man sig rädd eller obekväm eller osäker brukar man vilja hålla fast vid det man vet och i detta fall så hade deltagarna tillgång till en av uppgiftens förutsättningar de ombads ta reda på vad de kände.

Genom workshopens 4 stationer försätter vi deltagarna i olika känslotillstånd genom stationernas olika redskap. Dessa redskap hjälper deltagaren att förstäka sin upplevelse genom att redskapen i sig redan är värdeladdade. Redskapen var lego, barbie, sanning och konka samt vuxen lek med laddade inslag.
Eftersom deltagarna fick förutsättningarna klar för sig först när de stod vid stationen fanns ingen tid att ladda om batterier eller inställningar vilket innebar att de känslor som lego stationen skapade tog deltagaren med till barbie stationen osv.

Denna eventuella sårbarhet som känsloladdade workshopar för med sig kan man via denna övning bli ytterst medveten om man blir också medveten om att skapa något under mental eller fysisk stress och press ger avtryck i såväl brainstorm ide och skaparprosessen som i slutprodukten.



Att vara medveten innebär således att i större utsträckning kunna ta ansvar för sin och sina kamrater eller framtida studenters skaparprosess. Att ta ansvar blir då att medvetet släppa kontroll då den aldrig egentligen varit i din ägo.

Tack till alla klasskamrater för denna termin och lycka till i framtiden!
Jag förflyttar mig nu till stadens konstmuseum där ni är hjärtligt välkommna!
Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar